Un kurdu (Tenebrio molitor) oldukça besleyici ve kullanımı yaygın bir canlı yem türüdür.

Un kurtları pek çok evcil hayvan için yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Canlı yem olarak en çok larva formları tercih edilir. Bunun yanında pupa ve ergin formları da kullanılabilmektedir.

Pupa formları kaplumbağalar tarafından, ergin böcek formları ise başta sürüngenler olmak üzere pek çok evcil hayvan tarafından iştahla tüketilir.

Kullanım Alanları

  • Başta bülbüller gibi ötücü kuşlar olmak üzere pek çok kuş türü tarafından iştahla tüketilir. Kanarya, saka , finch-ispinoz , bülbül, iskete , melez , flurya, egzotik kuş türleri,muhabbet kuşları , evcil karga türleri, sevda , cennet , sultan , jako , kakadu , senegal , amazon ve ara papağanı gibi papağan türlerine her dönem verebileceğiniz gibi özellikle üreme tüy değiştirme dönemlerine yardımcı olmak , eşe hazırlık ve yumurtlama dönemlerinde yumurta doluluk oranını arttırmak için gerekli olan proteini karşılar.
  • Tüm kanatlı kümes canlıları, süs ırkları, sülün, keklik, tavuk, hindi, bıldırcın, kaz, ördek, tavus kuşu vb. tüm kanatlılar için çok faydalı bir canlı yem türüdür. Kuluçkadan çıkan civcivlerde canlı yem un kurdu kullanılması durumunda, kuluçkaların yaşama oranları % 99 lara dayanmaktadır. Yumurta sayısına, yumurta doluluk oranına, yavru yaşama yüzdesine fevkalede etkilidirler.Hem yavru hemde büyük kümes hayvanlarında güvenle kullanabilirsiniz.
  • Bir diğer kullanım alanı ise olta balıkçılığıdır, solucan , sülünez , boru kurdu gibi koku yapmaz ve ellerinize kokusu sinmez , rahatlıkla kancaya takıp tatlı su ve tuzlu su olta balıkçılığında kullanabilirsiniz.
  • Anaç Balıkların dogurganlığını artırır. Yeni doğum yapmış balıkların kondisyonunu hızlandırır.Amerikan ve afrika chichlidlerinde özellikle astronot , koi, arowana , flowerhorn , yunus , frontoza gibi etçil türlerin üreme verimlerini arttırmak , büyümelerine yardımcı olmak ve renklerine parlaklık kazandırmak için ideal bir besindir. Diğer küçük balık türleri için de kesilerek verilebilir kanı renksizdir ve akvaryumda koku yapmaz. En önemli özelliği ise kan kurdu ve beyaz kurt gibi akvaryumda üreme ve koku yapmayacağı için rahatlıkla her türlü akvaryumda kullanabilirsiniz
  • Pek çok akvaryum balığı için besleyici ve lezzetli bir yem türüdür.
  • Ergin larvalar olta balıkçılığında sıklıkla kullanılan canlı yemlerdir. Zira un kurtları diğer pek çok canlı yeme göre olta iğnesinde oldukça uzun süre canlı kalırlar ve olta iğnesine kolay bir şekilde sabitlenebilirler.
  • Un kurtları pek çok sürüngen (su kaplumbağaları, bukalemunlar, skingler vb.), kurbağa ve semender için en ideal canlı yemlerden biridir.
  • Fare, sıçan, marmoset, yarasa gibi böcekçil küçük memeliler içinde uygun bir yem türüdür.
  • Akrepler, tarantula gibi örümcekler ve daha pek çok böcek ile beslenen eklembacaklı içinde kullanılabilecek bir yemdir.
  • Son olarak ülkemiz için uygun olmasa da pek çok ülkede un kurtları insanlar tarafından da tüketilen canlılardır.

Un Kurdu Yaşam Döngüsü

  • Yumurtadan larva çıkar.
  • Larva yataklık materyalinin altına inerek burada beslenir ve büyür. Bu süreç içinde 10 ila 20 arasında değişen kabuk değiştirme evreleri görülür. Bu kabuklar yataklık içinde gözlenebilir.
  • Ergin larva yaklaşık olarak 2.5-3.5 cm. boyundadır ve rengi altın sarısından kahverengiye kadar değişen karakterdedir.
  • Son kabuk değişiminden sonra larva yataklığın yüzeyine gelir. Gövde tıknazlaşmış ve dış iskelet yumuşamıştır. Hareket etmeyi bırakır ve “C” harfi şeklinde kıvrık bir hal alır. Kısa bir süre sonra beyaz renkli çıplak pupa halini alır. 1-2 gün sonra rengi sarımsı kahverengiye döner. Pupalar beslenmez ve rahatsız edilmedikleri sürece hareket etmezler.
  • 16-18 gün sonra pupalardan ergin böcekler çıkar. Böcekler pupadan ilk çıktığında beyaz renklidirler ve dış iskeletleri oldukça yumuşaktır. 2-7 gün içinde renkleri önce kırmızı sonra kahverengi ve en son olarak siyaha döner ve dış iskeletleri de tamamen sertleşir. Ergin böcekler kanatlara sahiptirler ancak uçamazlar, hızlı bir şekilde yürüyerek hareket ederler.
  • Pupadan çıktıktan 9-20 gün sonra ergin böcekler yumurtlamaya başlarlar. 2-3 ay kadar yumurtladıktan sonra ölürler. Her bir dişi un kurdu günde yaklaşık olarak 40 kadar beyaz renkli, fasulye tanesine benzer şekilde yumurta bırakır. Yumurtaların gözle görülmesi oldukça zordur. Çünkü hem oldukça küçüktürler, hem de yapışkan bir yüzeye sahip oldukları için yataklık ile kaplanırlar.
  • Yumurtalardan yaklaşık 4-19 gün kadar sonra beyaz renkli larvaların çıkması ile bu döngü tekrar başlar. Larvalar yumurtadan çıktıktan ancak birkaç hafta sonra gözle görülebilirler.
  • Larva yumurtadan çıktıktan yaklaşık 3 ay sonra son kez kabuk değiştirir. Yeni kabuk değiştirmiş larva beyaz renklidir ve dış iskeleti henüz sertleşmediği için oldukça yumuşaktır, dolayısı ile sindirilebilirliği yüksektir.